30-03-10

Reportage anja groot vaste stokvissen

anja 1

Deze komende winter kun je met de tips van Anja Groot je voordeel doen aan de waterkant. De winnares van de Nationale Topcompetitie in de categorie onder 22 jaar doet haar strategie voor de aanstaande koude maanden uit de doeken.

Hier lees je de tips van Anja die ze in Hét Visblad geeft. Hieronder volgen nog wat extra tips en trucs die Anja in haar wintervisserij toepast.

De wintervisserij is een subtiele visserij waarbij je in principe zo licht mogelijk vist. De standaard lijndikte ligt bijvoorbeeld tussen de 6/00 en 8/00 met topelastiek over drie delen. In het het geval dat je in havens vist of de vis echt goed op je voerplek hebt weten te krijgen, kan het echter nodig zijn om wat dikker te gaan vissen. Als de beet er lekker in zit, wil je natuurlijk niet ieder visje supervoorzichtig te hoeven uitdrillen. Schakel dan over naar 10/00 tot 12/00 met topelastiek over twee delen.

Het prepareren van je voer kost wat extra tijd als het goed wilt doen, maar betaalt zich tijdens het vissen dubbel en dwars uit. De eerste keer zeef je het droog om de grote bestanddelen, die de vis verzadigen, eruit te halen. Daarna bevochtig je het voer (niet teveel, niet te weinig) en zeef je het nog een keer. De grote klonten waar teveel vocht in zit, selecteer je er op deze manier ook uit. Mocht het nodig zijn, dan zeef je het hierna nog een keer zodat je een piekfijn voertje hebt waar de vis op af komt maar zich niet vol aan kan vreten.

Gekiemde hennep is in de winter een regelrechte knaller. De vis raakt hier helemaal aan verslingerd (wat we bij mensen vrij vertaald verslaafd zouden noemen), zonder dat ze zich vol vreten. Hennep werkt bij vissen namelijk lekker laxerend. Doorgaans wordt alleen met hennep gevoerd en met een caster gevist. Dit omdat je bij het vissen met een hennepkorrel een erg klein haakje (maatje 20) moet gebruiken en met de caster de wat grotere exemplaren selecteert.

De wintervisserij is een stuk fijner, dunner en secuurder dan in de andere jaargetijden. Dit vergt een wat andere, vooral subtielere, aanpak dan normaal. Maar wanneer je goed voorbereid aan de waterkant komt en met beleid te werk gaat, staat niets winters succes in de weg!

Ga je 's winters in de havens aan de slag? Check dan het onderstaande filmpje waarin ik de havenvisserij haarfijn voor je uit de doeken doe!

 


08:07 Gepost door VASTESTOK VISSER in Reportage | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-03-10

Witvissen-havenvissen met willem van der helm

makeThumbnail

Winters witvissen in de havens kun je gerust aan wedstrijdvisser Willem van den Helm overlaten. In Hét Visblad lees je allerhande tips en trucs die hij tijdens een sessie in de haven van Brielle geeft over hoe de vaste stok het beste kan worden ingezet op deze gekende winterstekken.

In het artikel in Hét Visblad lees je al allerlei tips over de havenvisserij. Hieronder licht Willem nog meer tipjes van de havenvisserij-sluier op.

 

 

Gebruik 's winters (maar ook 's zomers) donker gekleurd voer. Vissen houden niet van licht gekleurde plekken, omdat zij zich dan minder veilig voelen voor roofvis en watervogels. De vis tekent immers meer af  tegen een lichtgekleurde bodem dan tegen een donkere bodem! Hoe helderder het water, hoe belangrijker deze regel is! Overigens volstaat in havens een eenvoudig voertje met wat hennep en casters erbij.

Gok nooit op één paard in havens. Maak één voerstek voor de witvis en leg daarnaast een tweede voerplekje met enkel en alleen wat verknipte wormen aan voor de baars. Een beetje switchen tussen beide voerplekjes brengt gegarandeerd meer vis op het droge.

Vergis je niet in de kracht van havenvoorns en havenbrasems. Met een lange schepnetsteel en een ruim net is het een stuk eenvoudiger de vis snel en veilig te landen – nog voordat de vis de meerpalen in kan schieten!

Willem geeft de voorkeur aan olijfvormige dobbers met een drijfvermogen van rond de 1 gram. Op ongeveer 70 cm boven de haak zet hij een olivette-loodje. Tussen het olivette-loodje en de haak zet hij nog drie loodhageltjes. Mocht je veel kleine vis vangen die het aas al tijdens het zakken pakt, zet het olivette-loodje dan dichter bij de haak. Zo zinkt je haak sneller af naar de bodem en krijgt kleine vis minder kans het aas te pakken tijdens de afzinkfase.

 

Bij witvissen zit je meestal gedurende langere tijd stil. Om dan geen kou te vatten, is het aan te raden om warme thermo-onderkleding aan te trekken. Willem zweert bij zijn Helly Hansen onderoverall.

17:21 Gepost door VASTESTOK VISSER in Reportage | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |