31-03-10

Vraag het aan ed vissen doe je zo

23:29 Gepost door VASTESTOK VISSER in Filmpjes vastestok vissen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Beet van de maand

1255347276NGetAttachment5

22:07 Gepost door VASTESTOK VISSER in Beet van de maand | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-10

Reportage anja groot vaste stokvissen

anja 1

Deze komende winter kun je met de tips van Anja Groot je voordeel doen aan de waterkant. De winnares van de Nationale Topcompetitie in de categorie onder 22 jaar doet haar strategie voor de aanstaande koude maanden uit de doeken.

Hier lees je de tips van Anja die ze in Hét Visblad geeft. Hieronder volgen nog wat extra tips en trucs die Anja in haar wintervisserij toepast.

De wintervisserij is een subtiele visserij waarbij je in principe zo licht mogelijk vist. De standaard lijndikte ligt bijvoorbeeld tussen de 6/00 en 8/00 met topelastiek over drie delen. In het het geval dat je in havens vist of de vis echt goed op je voerplek hebt weten te krijgen, kan het echter nodig zijn om wat dikker te gaan vissen. Als de beet er lekker in zit, wil je natuurlijk niet ieder visje supervoorzichtig te hoeven uitdrillen. Schakel dan over naar 10/00 tot 12/00 met topelastiek over twee delen.

Het prepareren van je voer kost wat extra tijd als het goed wilt doen, maar betaalt zich tijdens het vissen dubbel en dwars uit. De eerste keer zeef je het droog om de grote bestanddelen, die de vis verzadigen, eruit te halen. Daarna bevochtig je het voer (niet teveel, niet te weinig) en zeef je het nog een keer. De grote klonten waar teveel vocht in zit, selecteer je er op deze manier ook uit. Mocht het nodig zijn, dan zeef je het hierna nog een keer zodat je een piekfijn voertje hebt waar de vis op af komt maar zich niet vol aan kan vreten.

Gekiemde hennep is in de winter een regelrechte knaller. De vis raakt hier helemaal aan verslingerd (wat we bij mensen vrij vertaald verslaafd zouden noemen), zonder dat ze zich vol vreten. Hennep werkt bij vissen namelijk lekker laxerend. Doorgaans wordt alleen met hennep gevoerd en met een caster gevist. Dit omdat je bij het vissen met een hennepkorrel een erg klein haakje (maatje 20) moet gebruiken en met de caster de wat grotere exemplaren selecteert.

De wintervisserij is een stuk fijner, dunner en secuurder dan in de andere jaargetijden. Dit vergt een wat andere, vooral subtielere, aanpak dan normaal. Maar wanneer je goed voorbereid aan de waterkant komt en met beleid te werk gaat, staat niets winters succes in de weg!

Ga je 's winters in de havens aan de slag? Check dan het onderstaande filmpje waarin ik de havenvisserij haarfijn voor je uit de doeken doe!

 


08:07 Gepost door VASTESTOK VISSER in Reportage | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-03-10

Witvissen-havenvissen met willem van der helm

makeThumbnail

Winters witvissen in de havens kun je gerust aan wedstrijdvisser Willem van den Helm overlaten. In Hét Visblad lees je allerhande tips en trucs die hij tijdens een sessie in de haven van Brielle geeft over hoe de vaste stok het beste kan worden ingezet op deze gekende winterstekken.

In het artikel in Hét Visblad lees je al allerlei tips over de havenvisserij. Hieronder licht Willem nog meer tipjes van de havenvisserij-sluier op.

 

 

Gebruik 's winters (maar ook 's zomers) donker gekleurd voer. Vissen houden niet van licht gekleurde plekken, omdat zij zich dan minder veilig voelen voor roofvis en watervogels. De vis tekent immers meer af  tegen een lichtgekleurde bodem dan tegen een donkere bodem! Hoe helderder het water, hoe belangrijker deze regel is! Overigens volstaat in havens een eenvoudig voertje met wat hennep en casters erbij.

Gok nooit op één paard in havens. Maak één voerstek voor de witvis en leg daarnaast een tweede voerplekje met enkel en alleen wat verknipte wormen aan voor de baars. Een beetje switchen tussen beide voerplekjes brengt gegarandeerd meer vis op het droge.

Vergis je niet in de kracht van havenvoorns en havenbrasems. Met een lange schepnetsteel en een ruim net is het een stuk eenvoudiger de vis snel en veilig te landen – nog voordat de vis de meerpalen in kan schieten!

Willem geeft de voorkeur aan olijfvormige dobbers met een drijfvermogen van rond de 1 gram. Op ongeveer 70 cm boven de haak zet hij een olivette-loodje. Tussen het olivette-loodje en de haak zet hij nog drie loodhageltjes. Mocht je veel kleine vis vangen die het aas al tijdens het zakken pakt, zet het olivette-loodje dan dichter bij de haak. Zo zinkt je haak sneller af naar de bodem en krijgt kleine vis minder kans het aas te pakken tijdens de afzinkfase.

 

Bij witvissen zit je meestal gedurende langere tijd stil. Om dan geen kou te vatten, is het aan te raden om warme thermo-onderkleding aan te trekken. Willem zweert bij zijn Helly Hansen onderoverall.

17:21 Gepost door VASTESTOK VISSER in Reportage | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Foto's vastestok vissen

anja_en_jan_WKanja_grootdames1DSCN0601

 

 

 

 

 

 

DSCN0602DSCN0603DSCN0604DSCN0605

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0606DSCN0607DSCN0609DSCN0610

 

 

 

 

DSCN0611DSCN0612DSCN0613DSCN0614

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0615DSCN0616DSCN0617DSCN0618

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0621DSCN0619DSCN0620DSCN0622

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0623DSCN0624DSCN0628DSCN0629

12:00 Gepost door VASTESTOK VISSER in Foto's vastestok vissen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-03-10

WELKOM HENGELSPORTLIEFHEBBERS

BESTE HENGELSPORTLIEFHEBBERS IK WEET DAT DE MEESTE SPORTVISSERS MET DE VASTE STOK BEGONEN IS EN IK WEET DAT HET EEN LEUKE MANIER IS OM WITVIS TE VANGEN DAAR MEE BEGIN IK EEN BLOG OM WAT VAN MIJN TIPS AAN DE SPORTVISSERS KAN LATEN ZIEN EN ALS JULLIE VRAGEN HEBBEN LAAT HET MAAR WETEN IK BEN ER VAN OVERTUIGT DAT DE SPORTLIEFHEBBER IETS GAAT HEBBEN AAN MIJN BLOG-SITE

VEEL PLEZIER.


19:25 Gepost door VASTESTOK VISSER in Over me zelf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

TIPS VOOR BRASEM TE VANGEN

De Brasem

De Brasem is redelijk makkelijk te vangen, hieronder info over de brasem algemeen,
hoe te vissen op brasem, hoe brasem te vangen, tips over lokvoer, visdiepte,
de paaitijd, de grote en veel meer.

Tips om Brasem te vangen

Doordat de brasem veel voorkomt en vrij zwaar is is het een van de belangrijkste vissen tijdens viswedstrijden in ons land. Heel belangrijk is het voer voor brasem, zorg ook dat er levend materiaal tussen het brasem lokvoer zit. Het brasem aas waar je mee vist moet op de bodem liggen, dus goed peilen hoe diep het is voor je begint. Het beste kan jeje onderlijn zo’n 30 cm over de grond laten slepen. Maden en maïs doen het vaak het best. Je kan gewoon met de vaste stok vissen of met een werphengel.

 

Wanneer kan je het beste vissen op brasem?

November-Maart valt er niet veel te vangen, hooguit op een mooie zonnige dag of wanneer het een beetje miezerd, de rest van de tijd zijn ze in rust. April en mei komen ze weer tot leven en bereiden ze zich voor op de paai periode, vooral 's ochtends zitten ze in de ondiepe gedeeltes, wanneer het warmer wordt zullen ze weer dieper gaan azen. Juni, Juli augustus is de beste periode, na het paaien azen ze erop los,
een goede periode om veel brasem te vangen, vooral in de schemering.
September-Oktober, wanneer de temperatuur goed blijft kun je veel vangen,
de brasem legt een vetlaag aan voor de winter, wanneer het plotseling afkoelt
vang je helemaal niks meer.

 

19:17 Gepost door VASTESTOK VISSER in Tips voor brasem te vangen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |