24-03-10

Tips vastestok vissen

        VASTE STOKVISSEN MET CLIFF

     

Waarom doen zij dat?

Waarom een lange en zwaardere hengel prefereren boven de lichtere hengels, die meestal nog verder kunnen werpen dan zo'n log uitziende vaste hengel?

Voor de wedstrijdvisser. zal dit duidelijk de precisie zijn van lichte dobbers en nylon, korte opslag en dus direct contact met de vis, het kunnen sturen met de dobber en 100% op de voerplek vissen. tevens is het met de vaste stok mogelijk om halverwege het water de haak te laten zweven. (wat met zijn feedervrienden bijna onmogelijk is)

Voor de recreatieve visser. zal het optuigen van een vaste stok duidelijk minder tijd vragen dan werphengels. tevens is het mogelijk om met een vaste stok lekker in de natuur onder een boom te gaan vissen, zonder hierin verstrikt te raken. en velen zien toch liever de charme van een ondergaande dobber en de wel bekende 'opsteker' t.o.v. bijvoorbeeld een bewegende top al beetregistrator.

Stukje historie. een ieder heeft wel eens gevist met een vaste stok; de wel bekende bamboehengel uit de jeugd, of anders met de opvolger van de bamboehengel: met een telescopische hengel, voorzien van een topoog, waar je je snoertje aan vast kon knopen. aan de zijkant zat dan het zogenaamde 'kikkertje' waar je je vislijn weer aan kon oprollen na het vissen. als de visavond was afgelopen werd deze vaste hengel weer in elkaar geschoven en vervolens aan de zijkant van de schuur gezet, om te wachten op zijn volgende visdag. vaak werd met deze hengels gevist in de sloten van de omgeving van het huis. en was de hengellengte (meter of 4) meer dan voldoende om halverwege het water te zitten met je dobber. voor de wat bredere wateren werd je door de hengelsportwinkel verwezen naar loodzware 7 meter lange hengels welke doorgaans bestonden uit glasvezels. na de vissessie, ging je minimaal met een hernia huiswaarts, omdat  deze 'lange' hengels soms wel meer dan 1.5 kilo wogen. en dat was dan toch een zware belasting om uren mee in je handen te gaan zitten. later zijn hengels veelal gemaakt van carbon. hierdoor werden de hengels niet alleen veel lichter, maar ook sterker en "strakker". met dit "strakker" bedoelen we dat de hengel loodrecht naar voren staat en dus niet in een grote boog, wanneer deze volledig in elkaar is gezet. doordat de hengels met lichter materiaal werden gemaakt, was het zelfs mogelijk om vaste stokken te kunnen maken van meer dan 11 meter, terwijl deze dan nog ver onder de kilo aan gewicht bleven. zo zijn we eigenlijk aangekomen bij de lengten en merken van het materiaal.

Lengten & materiaal.

18:55 Gepost door VASTESTOK VISSER in Tips vastestok vissen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.